top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLea Veteriner Kliniği

Evcil Hayvanlarda Mikroçip Zorunluluğu

Güncelleme tarihi: 15 Oca 2022

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip taktırma zorunluluğu getirildi.


Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpek, kedi ve gelinciklere 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması zorunlu olacak.


Evcil hayvanların takibi ve hastalıklarının takibi için getirilen bu uygulama ile bilgiler elektronik ortamda takip edilecek. Bu sayede terk edilen, çalınan veya kaybolan hayvanlara kolayca ulaşılabilecek.


Hayvanlarda Mikroçip Uygulaması Nedir?


Mikroçip uygulaması; pirinç tanesi büyüklüğünde, evcil hayvanlarımıza kalıcı bir şekilde yerleştirilen bir üründür. Bizlerdeki gibi bir numaralandırma sistemi bulunmakta ve dostlarımızın da birer kimlik numarası bu sayede oluşacaktır.


Mikroçip uygulaması hem evcil hayvanlarımız hem de sahipleri için önem taşımaktadır.


Mikroçip Nasıl Takılır?


Mikroçip uygulaması anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Mikroçip, normal iğnelerden biraz daha kalın bir iğne yardımı ile deri altına yerleştirilir ancak korkulanın aksine düşünüldüğü kadar sancılı bir işlem değildir.


Mikroçip Taktırmazsam Ne Olur?


Mikroçipin takılmaması durumunda idari para cezasından evcil hayvana el konulmasına kadar yaptırımlar bulunmaktadır. 2022 yılı sonuna kadar mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10bin Türk Lirası ceza uygulanacağı söylenmektedir.


Bu nedenle mikroçip uygulaması ile ilgili Lea Veteriner Kliniği'ne danışmanız ve en yakın zamanda mikroçip uygulamasını gerçekleştirmeniz önemlidir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Köpekler Neden Kusar?

Her canlı gibi köpekler de arada bir kusabilir. Ancak köpeklerde kusmanın farklı nedenleri olabilir. Bu nedenlerin kimisi önemli olmasa da, kimi kusmalar bir hastalığın belirtisi de sayılabilir. Köpeğ

Köpek Gezdirirken Nelere Dikkat Etmelisin?

Yürüyüş köpeğinin mutluluğu ve sağlığı için önemli etkenlerden biridir. Düzenli yapılan yürüyüşler hem sizin hem de köpeğiniz için alışkanlığa dönüşür. Ancak köpeğinin sağlığı ve mutluluğu için çok ön

Kedilerde Hamilelik Süreci

Minik dostlarımızdan kediler de hamilelik sürecinden geçmektedirler. Hamile kalma yaşları net olarak belirtilemese de; 6-9 aylık olduklarında çiftleşme eğilimi göstermeye başlarlar. Bu süreçler kedini

bottom of page